Falu Gruva

Författare:

Falu Gruva är en av Sveriges mest imponerande historiska platser och lockar besökare från hela världen. Gruvan var i drift i hundratals år och sattes ur bruk första gången i december 1992. Idag är platsen ett Unesco-världsarv och en unik destination för alla som vill uppleva Sveriges industri- och kulturarv.

Historien bakom Falu Gruva

Falu Gruva är en av de äldsta gruvorna i Sverige och var i drift från 800-talet fram till 1992. Under århundraden utvanns här koppar, järn och silver som användes för att bygga upp Sveriges ekonomi och framtid. Idag är platsen ett historiskt minnesmärke som lockar besökare från hela världen.

Besök Falu Gruva

En resa till Falu Gruva är en spännande upplevelse för hela familjen. Här finns mycket att upptäcka och utforska. Besökare kan gå på guidade turer i gruvan och se de djupa schakten, gruvgångarna och de stora salarna. För den som vill lära sig mer om gruvans historia finns också Gruvmuseet, historiska byggnader, gruvarbetarbostaden Erikssons stuga, besökscentret och Världsarvshuset.

Stiftelsen Stora Kopparberget äger och driver Falu Gruva sedan 1999 och har i uppdrag att vårda, bevara och göra tillgänglig för allmänheten de kultur- och industrihistoriska miljöer som Stiftelsen äger. Området runt Falu Gruva är klassat som byggnadsminne, vilket innebär att det är skyddat enligt Kulturminneslagen.

Världsarvet Falun

Sedan 2001 är Falu Gruva, staden och bergsmanslandskapet en del av Världsarvet Falun och är med på FN-organet Unescos lista över platser som anses vara så värdefulla att de ska bevaras för all framtid. En resa till Falu Gruva är en resa genom Sveriges historia och en unik möjlighet att uppleva en av landets mest ikoniska platser.

För mer information och bokning av besök, besök Falu Gruvas officiella hemsida.