Lugnet

Stadsguiden » Falun » Lugnet

Lugnet är beläget i östra Falun och är en av norra Europas mest kompletta idrottsanläggningar. Namnet härstammar från Lugnet Gård, som låg på platsen där ishallen och utomhusbadet ligger idag.

Under 1970-talet påbörjades byggandet av Lugnets idrottsanläggningar, som har utvecklats stadigt sedan dess. Här har skid-VM avgjorts vid fyra tillfällen, senast 2015, och området kommer vara värd för VM 2027.

En komplett anläggning

På Lugnet finns nationalarenan för längdskidor och backhoppning, isstadion (ishall och konstfrusen bandyplan), badhus, sporthallen (fyra planer 20×40 meter), friidrottsstadion, asfaltbana, mountainbikearena, utomhusbad, gymnastikhall, tennishall, kampsporthall, innebandyhall och friidrottshall. För närvarande kan 60 av riksidrottsförbundets 70 specialförbund bedriva sin verksamhet inom området. De flesta anläggningarna ägs av Falu kommun, men några drivs också i privat regi.

Lugnetområdet erbjuder också bergbana, idrottslabb, Lugnetkyrkan, Högskolan Dalarna, Lugnetgymnasiet, Scandic Hotell, camping och olika outdoorverksamheter.

Naturskön miljö

Miss inte heller Lugnets naturreservat, som är ett naturskönt område med vandringsleder, cykelleder och motionsspår. Här finns även leder för ridning och skoteråkning, och du hittar också grillplatser, slagbodar, värmestugor och andra rastställen.

Lugnet är en oerhört komplett anläggning där det är nära till allt. Besökare kan njuta av de många aktiviteterna som erbjuds och samtidigt njuta av den vackra naturen runtomkring. Oavsett om du är intresserad av sport eller natur är Lugnet en plats du inte vill missa.