Västanåfallet

Författare:

Västanåfallet är en av Sveriges mest imponerande kaskadfall och ett måste att besöka för alla naturälskare. Beläget i Härnösands kommun, Västernorrland, är fallet en imponerande 90 meter högt och ligger på Eksjöåns flod, bara tre kilometer söder om byn Viksjö. De högsta flödena uppstår på våren och tidig sommar, då vattnet rusar ner för berget i ett brusande vattenfall.

Historiska lämningar vid Västanåfallet

Intill Västanåfallet ligger Västanå järnbruk, en smältugn som öppnades år 1744 och var i drift fram till 1867. Resterna av järnbruksanläggningarna kan fortfarande beskådas på platsen, inklusive en gammal smedja från 1700-talet. Att besöka Västanåfallet är därmed inte bara ett sätt att uppleva naturen, utan också en chans att ta del av vår historia.

En plats för alla

Västanåfallet är också en plats där det finns något för alla. Naturen runt omkring fallet är bedårande och bjuder in till avkoppling, vandring och picknick. För den som är intresserad av historien finns en gammal loge med utställningar som berättar om områdets historia och sevärdheter, och på platsen arrangeras även populära lokala evenemang. För den som vill uppleva naturen på ett annorlunda sätt finns möjligheten att ta en ridtur på isländska hästar.

Besök Västanåfallet

Västanåfallet är lätt att nå och kan nås från länsväg 331. Naturen runt omkring fallet och de historiska lämningarna gör det till en plats som är väl värd att besöka. Ta med familjen, vänner eller gå ensam, men missa inte chansen att uppleva denna magnifika natur och historia.