Falun

Falun, beläget i Dalarna, är en stad med en rik historia och kulturell arv. Staden är mest känd för sin kopparbrytning som varade i över 1000 år och gav upphov till det berömda Falu Rödfärgen. Idag är Falun en modern stad med en livlig kultur- och idrottsscen.

Falun har en lång och intressant historia. Redan på 1300-talet började man bryta koppar i Falun, vilket gjorde staden till en av de mest betydelsefulla i Sverige. Kopparbrytningen fortsatte fram till 1992, då den lades ner på grund av ekonomiska skäl. Idag är Falu Gruva en populär turistattraktion där besökare kan få en inblick i stadens rika historia. En annan kulturell symbol för Falun är Falu Rödfärgen. Färgen, som används för att måla hus, har tillverkats i Falun sedan 1500-talet. Idag är Falu Rödfärgen en av Sveriges mest kända varumärken och används i hela landet.

Falun är också känt för sin livliga kultur- och idrottsscen. Staden har ett brett utbud av evenemang och festivaler året runt, inklusive den årliga Falu Marknad och Falun Folk Festival. På idrottssidan är Falun hem till det framgångsrika innebandylaget Falun IBF, som har vunnit flera SM-guld. Staden är också värd för den årliga skidtävlingen Tjejvasan och herrarnas Vasaloppet passerar också genom Falun.

Falun är en stad med stor framtidspotential. Staden har en hög nivå av utbildning och en stark näringslivssektor, inklusive en etablerad IT-industri.

En av de mest spännande utvecklingsprojekten i Falun är Science Park Dalarna, som syftar till att främja innovation och entreprenörskap i regionen. Projektet har redan lockat en rad högteknologiska företag till området.

Falun är en stad med en rik historia och kultur, men också en stad med stor framtidspotential. Staden har en livlig kultur- och idrottsscen och en stark näringslivssektor. Med spännande nya utvecklingsprojekt som Science Park Dalarna ser framtiden ljus ut för Falun och dess invånare.

Stadsguiden » Falun
 • Falu Vildvattenpark

  Falu Vildvattenpark

  Falu Vildvattenpark är en spännande familjeaktivitet som erbjuder en mängd olika äventyrliga aktiviteter i Falun, Dalarna. Besökare kan prova på forspaddling, en säker och spännande aktivitet som passar alla åldrar och förkunskaper, och där all utrustning ingår. En skön bastu väntar efteråt. För de som vill testa sina höjdskräckar finns också en klätterpark bland tallarna,…

 • Lugnet

  Lugnet är beläget i östra Falun och är en av norra Europas mest kompletta idrottsanläggningar. Namnet härstammar från Lugnet Gård, som låg på platsen där ishallen och utomhusbadet ligger idag. Under 1970-talet påbörjades byggandet av Lugnets idrottsanläggningar, som har utvecklats stadigt sedan dess. Här har skid-VM avgjorts vid fyra tillfällen, senast 2015, och området kommer…

 • Falu Gruva

  Falu Gruva är en av Sveriges mest imponerande historiska platser och lockar besökare från hela världen. Gruvan var i drift i hundratals år och sattes ur bruk första gången i december 1992. Idag är platsen ett Unesco-världsarv och en unik destination för alla som vill uppleva Sveriges industri- och kulturarv. Historien bakom Falu Gruva Falu…

 • Hotell Falun

  Falun är en stad som ligger i hjärtat av Dalarna, omgiven av vacker natur och rik historia. Om du planerar en resa till Falun och letar efter en plats att bo på, så finns det ett antal hotell att välja mellan. Här är en översikt över några av de mest populära hotellen i Falun. Hotel…