Härnösands Bilmuseum

Författare:

Härnösands bilmuseum är ett populärt resmål för både bilentusiaster och besökare som är intresserade av svensk historia. Museet grundades 2015 av entreprenören Calle Lundkvist, som har haft ett stort bil- och motorintresse sedan ung ålder.

Museet erbjuder en spännande tidsresa genom bilhistorien från 1899 till 1990. Besökarna kan upptäcka många unika motorfordon i flera utställningshallar. Museet har cirka 270 bilar, från exklusiva och dyra bilar med en udda historia till vanliga bruksbilar som de flesta känner igen och som är en del av den svenska historien.

På museet finns allt från Rolls Royce till Tjorven och från T-Ford till Trabant. De klassiska amerikanska 50-talsmonstren står under samma tak som Volkswagen Bubbla. Besökarna har möjlighet att se bilar som de bara har kunnat drömma om och samtidigt nicka igenkännande åt välskötta exemplar av standardbilar som de själva har ägt och kört.

Calle Lundkvist, grundaren av Härnösands bilmuseum, har en lång historia av att reparera bilar. När han var 14 år började han reparera mopeder som han sålde vidare, och när han var 15 år köpte han sin första bil, en Chevrolet 1959 som kostade 100 kronor. Bilen renoverades och lackades hemma i hans pappas garage. Denna verksamhet blev början på Calles Plåt & Lack, ett företag som senare blev Calle & Co Fastighetsaktiebolag.

Calle Lundkvist har drivit många olika verksamheter, men idag är han museiguide på Härnösands bilmuseum tillsammans med ideellt arbetande kompisar. Museet är Sveriges största och har en stor samling av bilar och andra motorfordon.

Härnösands bilmuseum är en plats där besökare kan uppleva en viktig del av Sveriges historia genom bilar och motorfordon. Museet är ett måste för alla bilentusiaster som vill uppleva en spännande tidsresa och se några av de mest unika och sällsynta fordonen som har funnits.