Hälleforsnäs

Stadsguiden » Flen » Hälleforsnäs
Hälleforsnäs

Hälleforsnäs är en liten by belägen i Södermanlands län, Sverige. Byn är känd för sitt historiska järnbruk, som var den viktigaste industrin i området i flera århundraden. Järnbruket grundades 1659 och var den största arbetsgivaren i byn fram till 1970-talet. Efter flera kriser fick många anställda lämna bruket, och på 1990-talet arbetade bara ett fåtal personer på gjuteriet.

Idag används de gamla byggnaderna på järnbruket till olika verksamheter, inklusive Hälleforsnäs Gjuterimuseum, restaurangen Bruksrestaurangen, mejeriet Jürss Mejeri och teatern Kolhusteatern. Byn har också grundläggande bekvämligheter som en livsmedelsaffär, bibliotek, kyrka och idrottskomplex. Järnvägsstationen i Hälleforsnäs, som öppnade 1897, trafikeras av tåglinjen Mälartåg.

En av de mest kända kulturella attraktionerna i Hälleforsnäs är Kolhusteatern, som spelar föreställningar under sommaren. Gjuterimuseet är också en populär destination för besökare, då det visar historien om järnbruket och byn. Abine Noijs Park, som ligger på den gamla tjärdeponin, är en annan unik attraktion med en skulpturpark.

Hälleforsnäs var en gång hem till bandylaget Hälleforsnäs IF, som spelade på idrottskomplexet Edströmsvallen och tävlade i Sveriges högsta division i 21 säsonger. Men laget lades ner 2005, och klubben fokuserar nu på fotboll. En annan berömd idrottare från byn är Ulla Lindkvist, som vann en guldmedalj på Orienterings-VM 1966.

Överlag är Hälleforsnäs en charmig by med en rik historia och kulturellt arv. Trots nedgången för järnbruket har byn lyckats behålla sin gemenskap och erbjuder olika aktiviteter för både boende och besökare.

Hälleforsnäs bruk

Hälleforsnäs bruk, som en gång var ett av de största gjuterierna i norra Europa, gick i konkurs 1997. En mindre del av gjuteriet var i drift fram till 2010. Efter konkursen har flera byggnader på bruket rivits och området har successivt omvandlats till en plats för olika företag och konstnärer. År 2016 öppnade Jürss mejeri sin verksamhet i en av byggnaderna på området. Trots att många byggnader har rivits finns det fortfarande en del verksamheter på området där cirka 30 personer arbetar. Hälleforsnäs gjuterimuseum och turistbyrån finns också på platsen.