Gräfsnäs slottsruin och park

Författare:

Besök Gräfsnäs slottspark, Alingsås mest välbesökta turistmål. Parken och ruinen erbjuder en plats för rekreation, bad, fest och mycket mer. Här finns en fin badplats, fantasifull lekplats, grillplatser och den imponerande ruinen. Dessutom är det lätt att hitta hit.

Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slottsruin är en fascinerande historisk plats som vittnar om en lång och händelserik historia. Slottet uppfördes ursprungligen i slutet av 1500-talet och har genom tiderna brunnit ner och återuppbyggts tre gånger, med cirka 100 års mellanrum mellan varje händelse. Efter den sista branden på 1800-talet förföll slottet till den ruin som besökare kan se idag. Ruinen står som ett imponerande monument över tidigare tiders makt och prakt, och ger besökare möjlighet att föreställa sig hur det storslagna slottet en gång såg ut. Utforska slottsruinen och låt dig förföras av den rika historien och den tidlösa skönheten som genomsyrar platsen.

Gräfsnäs slottspark

Gräfsnäs slottspark har anor från 1100-talet då det var en kungsgård. Slottet byggdes i slutet av 1500-talet, har brunnit och byggts upp tre gånger med 100 års mellanrum, och förföll till en ruin i slutet av 1800-talet. Det köptes av dåvarande Västgöta-Göteborgs Järnväg (VGJ) 1911 och skänktes som en villkorad gåva till dåvarande Erska kommun 1946 inför förstatligande av järnvägen. I kommunsammanslagningen 1974 blev Alingsås kommun vårdansvarig. Sedan 2010 är det ett kommunalt kulturreservat.

Användning av Gräfsnäs slottspark

VGJ köpte parken för att kunna erbjuda ett besöksmål för resande med tåget. Kommunen övertog parken med gåvovillkoret att fullfölja VGJ:s intentioner för användningen. Till parken flyttades från 1940-talet och framåt ett antal byggnader med anknytning till bygdens historia.

Museijärnvägen Anten-Gräfsnäs Järnväg (AGJ) har trafik mellan sin bas i Anten och ändstationen i Gräfsnäs. Förutom badplats, slottsruin och rekreation i en vacker miljö blev parken efter hand en plats för olika evenemang, såsom Hjulets dag, nationaldagsfirande, midsommarfirande, tornerspel, ljusvandring, Jul på slottet och mycket mer. Antal och typ av evenemang har sedan simningens dag fram till i dag ökat och diversifierats.

Besök Gräfsnäs slottspark för en oförglömlig upplevelse i en historisk och vacker miljö, perfekt för rekreation, bad och festligheter. Här finns något för alla, oavsett om du är intresserad av historia, natur eller bara vill njuta av en trevlig dag med familj och vänner.