Arvika

Arvika

Arvika är en tätort belägen i västra Värmland och är centralorten i Arvika kommun, Värmlands län. Tätorten är belägen vid sjön Glafsfjorden, som har sjöförbindelse till Vänern. Riksväg 61 passerar staden, liksom järnvägen mellan Laxå och Charlottenberg-Oslo, Värmlandsbanan (tidigare kallad Nordvästra stambanan). Avståndet till norska gränsen är 43 km, till Oslo 170 km och till Stockholm 380 km. Stationshuset i Arvika invigdes 1871 och är uppfört i rött tegel.

Arvikas stadskärna ligger på norra sidan av Kyrkviken, som är en avgränsad del av sjön Glafsfjorden. Även östra sidan av Kyrkviken är tätbebyggd. Förbindelsen mellan Kyrkviken och Glafsfjorden är ett smalt sund mellan två halvöar, beläget i nästan rakt sydlig riktning från stadens centrum. På den östra av halvöarna ligger Ingesund med musikhögskola och folkhögskola. Trakten är en av Sveriges vattenrikaste, med många sjöar och älvar. Här finns cirka 800 km kanotleder. Staden är kuperad, med fyra kullar i de centrala delarna, nämligen Minneberg, Styckåsen, Högåsen/Degerängen och Myråsen. I omgivningarna finns bland annat Storkasberget (med utsiktstorn), Taserudsberget och Kinnaberget.

Arvikabygden var bebodd så tidigt som på jägarstenåldern. Här finns Sveriges nordligaste förekomst av hällkistor. De talrika gravrösena på framträdande platser längs vattendragen tyder på en ganska tät befolkning under bronsåldern. Området kristnades enligt traditionen av den norske missionären Torgeir. Under medeltiden gick en av pilgrimslederna till Olav den heliges reliker i Trondheim förbi här. Vid denna tid ritades även Carta marina och Svecia et Norvegia cum confinijs, där Arvika finns utsatt. På den sistnämnda utsatt – med latinskt v – under namnet ”Aruica”.

På 1700-talet kom det förslag om att anlägga ett större samhälle i västra Värmland. Det skulle vara en handelsplats som kunde undanröja dåvarande olägenheter vid förtullning och gränshandel. Det fanns två platser som man valde mellan: hemmanet Solbergs utäga i Arvika socken och traktens traditionella handelsplats Sulvik i Älgå socken. Valet föll på Arvika, sannolikt för att det aktuella området var obebott och billigt att köpa.

Hotell i Arvika

Arvika är en stad i Värmlands län i Sverige, och det finns ett antal hotellalternativ för besökare att välja mellan. Vissa av de mest populära hotellen i Arvika inkluderar Clarion Collection Hotel Bristol, First Hotel Arvika och Elite Hotel Arvika. Alla dessa hotell erbjuder bekväma rum, god service och en central belägenhet i staden, så att du enkelt kan utforska allt som Arvika har att erbjuda. Oavsett om du är här för affärsresa eller för en semester, kan du vara säker på att hitta ett hotell som uppfyller dina behov i Arvika.

Upplev Arvika

Rackstadkolonin är en konstnärskoloni som bildades vid sekelskiftet 1900 norr om Arvika. Konstnärsgruppen bestod av en grupp konstnärsvänner som verkade inom många olika konstformer, som måleri, skulptur, grafik, textil, träsnideri och möbelsnickeri. De var drivna av nationalromantiken och fann inspiration i naturen kring sjön Racken. För att bevara och visa konsten från Rackstadkolonin, byggdes Rackstadmuseet 1993. Intill museet ligger Oppstuhage, en ateljé där många av konstnärerna bott och verkat.

1922 startade Maja Fjæstad från Rackstadkolonin Arvika Konsthantverk, en butik som fungerade som ett konsthantverkskooperativ och fortfarande är öppen. I centrala Arvika finns Galleri Pi som presenterar högklassiga utställningar med lokala, nationella och internationella konstnärer och konsthantverkare. Klässbols Linneväveri är Skandinaviens enda damastlinneväveri och är ett av Värmlands mest besökta turistmål. De är även kungliga hovleverantörer och levererar till exempel till svenska kungahuset och Nobelbanketten.

Stadsguiden » Arvika
 • Mäklare Arvika

  Mäklare Arvika

  Att hitta rätt mäklare i Arvika är en viktig process för alla som vill köpa eller sälja en bostad i området. Arvika är en stad i Värmland med en befolkning på cirka 13 000 personer. Om du funderar på att köpa eller sälja en fastighet i Arvika, är det viktigt att hitta en mäklare som…

 • Tandläkare Arvika

  Tandläkare Arvika

  Arvika, en kommun i Värmland med en befolkning på drygt 26 000 invånare, har flera tandläkare som erbjuder högkvalitativ tandvård. Oavsett om du behöver en vanlig undersökning, tandreglering eller implantatbehandling, finns det flera tandläkarkliniker att välja mellan. En av de mest populära tandläkarklinikerna i Arvika är Arvika Tandklinik. Kliniken har funnits i över 50 år…

 • Boka hotell i Arvika

  Boka hotell i Arvika

  Upptäck vackra Arvika med något av stadens många hotellalternativ. Här finns en mängd olika hotell att välja mellan, allt från budgetalternativ till lyxiga hotell med hög standard. Vi har sammanställt information om några av stadens mest populära hotell nedan för att hjälpa dig att välja rätt. Scandic Arvika Scandic Arvika är ett elegant hotell som…