Bodens Fästning

Stadsguiden » Boden » Bodens Fästning

Bodens Fästning, en majestätisk struktur belägen i norra Sveriges pittoreska stad Boden, står som ett tyst vittne till landets militära förflutna. Den är ett exempel på en tid då Sverige tog försvarsåtgärder för att avskräcka potentiella invasioner, särskilt från Ryssland och Sovjetunionen. Fästningen består av en imponerande samling av fem tunga bergsfästningar och tre mindre befästningar, alla placerade i en cirkel runt Boden, omgivna av ett intrikat system av infanteribarricader, tankhinder och artilleripositioner.

Fästningens födelse

Bodens Fästning började ta form 1901, en konstruktion som tog form i flera steg under 1900-talet. De mest krävande uppgifterna i början var att förbereda marken och spränga, följt av tidskrävande grävning av tunnlar, grottor och kanonfördjupningar. För att behålla bergets integritet användes svartkrut för att undvika alltför kraftig skada. Fästningarna, som var uthuggna ur bergiga kullar, var också förstärkta med skyttegravar, vallar och taggtråd. För en modern beundrare kan det vara fascinerande att upptäcka att fästningen faktiskt var elektrifierad, utrustad med centralvärme, luftfiltrering och gasbeskyddssystem.

De fem Fästningarna

De fem tunga fästningarna som utgör stommen i Bodens Fästning är Degerbergsfortet, Gammelängsfortet, Mjösjöfortet, Rödbergsfortet och Södra Åbergsfortet. Varje fästning följde en grundläggande plan baserad på tidigare erfarenheter av att bygga Vaberget-fästningen. Dessa imponerande strukturer byggdes genom att spränga skyttegravar runt kullarna och uthugga grottor för bostäder, maskinrum, ammunitionslagring och medicinska faciliteter.

De mindre fefästningarna

Förutom de tunga fästningarna, finns det även tre mindre befästningar, kända som ”fästen”. Dessa delar av fästningskomplexet har liknande design som de tunga fästningarna, men med kanonpositioner bakom sten- eller betongbröstvärn.

Kalla Krigets bastion

Under kalla kriget blev Bodens Fästning en av Sveriges mest strategiska militära anläggningar. Med Sovjetunionens möjliga kapacitet att anfalla via Finland och över Bottniska viken, blev försvar av Boden och Norrland i stort, kritiskt viktigt.

Men när Sovjetunionen föll, förlorade fästningen sin militära betydelse och började gradvis avvecklas. Idag har fästningen blivit ett populärt turistmål, med guidade turer och till och med övernattningar i den historiska miljön.

Om du besöker Boden, missa inte chansen att utforska denna historiska plats. Bodens Fästning står som en påminnelse om Sveriges militära förflutna och som ett testamente till landets förmåga att innovativt använda teknik för att bygga imponerande försvarsstrukturer. För den historieintresserade, för den tekniskt intresserade, eller bara den nyfikne resenären, är detta ett ”måste-se” på din norrländska resa.