Boden

Boden är en stad i Norrbottens län i Sverige. Staden grundades den 1 januari 1919 genom att municipalsamhället Boden i Överluleå landskommun upphöjdes till stad. Boden hade en befolkning på 13 712 personer vid folkräkningen 1960 och en yta på 9,29 kvadratkilometer.

Bodens stad ingick tidigare i Överluleå tingslag fram till 1948 och därefter i Luleå tingslag fram till 1969. Staden tillhörde i kyrkligt hänseende Överluleå församling och bildade aldrig någon separat församling. Stadsvapnet, som fastställdes 1919 och registrerades hos Patent- och registreringsverket 1974, visar en sköld av silver med en röd krenelerad mur med porttorn.

Boden var tidigare en självständig kommun fram till den 1 januari 1971 då den slogs samman med flera omgivande kommuner och bildade Bodens kommun. Bodens stad hade då också inkorporerat Överluleå landskommun och Gunnarsbyns församling från Råneå landskommun.

Boden är känt för sin militära historia och huserar fortfarande flera militära förband, inklusive Norrbottens regemente (I19) och Försvarsmaktens logistik (FMLOG). Staden har också en rik kulturhistoria med flera museer och sevärdheter, såsom Bodens fästning och Järnvägsmuseet i Boden. Boden har också ett väl utvecklat näringsliv med starka inslag av försvarsindustrin, handel, och service.

Boden är beläget i Norrbotten och har ett subarktiskt klimat med kalla vintrar och milda somrar. Staden är omgiven av vacker natur och är ett populärt resmål för friluftsentusiaster och naturälskare. Staden är också en viktig knutpunkt för tågtrafiken i Norrland och är beläget vid Inlandsbanan, Norra stambanan och Malmbanan.

Sammanfattningsvis kan sägas att Bodens stad var en viktig kommun i Norrbottens län med starka militära och kulturella traditioner. Staden har spelat en viktig roll i Sveriges försvar och har fortfarande en aktiv roll i dagens försvarsmakt. Boden har också en rik historia och kultur, samt ett väl utvecklat näringsliv och en vacker omgivning.

Upplevelser i Boden

Ett urval av några upplevelser i Boden:

Rödbergsfortet – En del av Bodens Fästning
Rödbergsfortet är en del av Bodens Fästning och bjuder på en spännande och historisk upplevelse. Fortet fungerade som ett litet samhälle och de som bodde och jobbade där skulle kunna klara sig utan kontakt med världen utanför under en längre period. Fortet har en intressant inredning och utrustning, som visar hur det var tänkt att fungera under en strid. Guiderna på platsen tar dig genom vallgraven och in i berget, där du kan utforska bergrummen och sedan avslutas turen på toppen av berget.

Utebadet – First Camp Björknäs Boden
Utebadet är ett perfekt ställe att tillbringa en varm sommardag på. Badet erbjuder en mängd olika aktiviteter för både barn och vuxna, inklusive en 50-meters simbassäng, 3 vattenrutschkanor med varierande svårighetsgrad, barnpool och bubbelpool. Utebadet har också en hoppkudde och en lekpark. Restaurangen på platsen serverar grill- och pizzameny, och det finns också en butik där du kan köpa glass, läsk eller en kopp kaffe. Hyrcenter finns tillgängligt där du kan hyra cykel, SUP och sit on top-kajaker med mera.

Nordpoolen Äventyrsbad
Nordpoolen är ett äventyrsbad som bjuder på badäventyr för hela familjen. Här finns ett stort utbud av olika aktiviteter som simbassäng, vattenrutschbanor, relaxavdelning och barnbassäng. Det finns också en poolcafé, restaurang och gym på platsen. För de yngre besökarna finns en barnpool med en minirutschbana på varsin sida om bubbelpoolen. Grottan där strömkanalen flyter fram och bubbelzonen och klätterväggen i lagunen är populära bland besökare i alla åldrar. Högst upp i huset finns en relaxavdelning med en relaxbar och terrasspool där man har utsikt över Boden.

Western Farm
Western Farm är en sommarpark som bjuder på underhållning och aktiviteter för hela familjen. Här kan du uppleva hur livet var i en vild västernstad på 1800-talet. Aktiviteterna på Western Farm är många, bland annat finns paintball, zipline och vildmarksbastu och bad. Det finns även möjlighet att bo i Western Farm Village och besöka sommarcaféet på platsen.

Stadsguiden » Boden
  • Bodens Fästning

    Bodens Fästning, en majestätisk struktur belägen i norra Sveriges pittoreska stad Boden, står som ett tyst vittne till landets militära förflutna. Den är ett exempel på en tid då Sverige tog försvarsåtgärder för att avskräcka potentiella invasioner, särskilt från Ryssland och Sovjetunionen. Fästningen består av en imponerande samling av fem tunga bergsfästningar och tre mindre…

  • Hotell i Boden

    Boden är en stad i norra Sverige som erbjuder en rad olika hotell för besökare att välja mellan. Här kan du hitta hotell i olika prisklasser och med olika nivåer av bekvämligheter. I denna artikel kommer vi att fokusera på hotell i Boden som har en nivå på 3 stjärnor. Nivå Hotell ligger tvärs över…