Fagersta

Fagersta, en tätort och centralort i Fagersta kommun i Västmanlands län, har en rik historia som går tillbaka till medeltiden. Fagersta bruk, som grundades på 1600-talet, blev grunden för den industriella utvecklingen av staden och har spelat en central roll i dess historia. Idag är Fagersta fortfarande en betydande industristad, med företag som har sitt ursprung i det gamla bruket, Fagersta Bruks AB.

Fagersta ligger vid riksvägarna 66 och 68 och järnvägsstationen Fagersta C i stadsdelen Västanfors sammanstrålar järnvägslinjerna Ludvika-Västerås och Avesta Krylbo-Örebro. Staden har en yta på 310,42 kvadratkilometer och en befolkning på cirka 13 000 invånare.

Historiskt var Fagersta ett utpräglat brukssamhälle och en stor del av stadens näringsliv byggdes kring bruket. Idag är Seco Tools den största industrin i Fagersta, men Atlas Copco är också en viktig arbetsgivare. Även om staden har genomgått stora förändringar sedan 1950-talet, har industrin alltid varit stadens hörnsten.

Fagerstas moderna stadskärna ligger i anslutning till det stora järnverksområdet. Här finns två torg, Järntorget och Brinelltorget, och många affärer och service runt järnvägsstationen Fagersta C och utmed Järnvägsgatan i Västanfors. Förutom den moderna stadsdelen finns det också flera välbevarade historiska byggnader och kvarter i staden, till exempel en arbetarbostad från sekelskiftet som har renoverats med stöd från länsantikvarien.

Fagersta har en rik kulturhistoria, och staden har varit hem för rockmusikfestivalen Bergslagsrocken under en period på 1990-talet. Festivalen har varit scen för många internationellt kända band som Green Day innan deras genombrott.

Fagersta är en stad med en lång och rik historia som har lyckats kombinera sin industriella bakgrund med modern potential. Trots att industrin har minskat i betydelse har staden en stark ekonomi och är en viktig arbetsgivare i regionen. Fagerstas unika blandning av historia, kultur och modernitet gör det till en spännande plats att besöka eller bo i.

Stadsguiden » Fagersta
  • Hotell Fagersta

    Det finns idag 3 hotell i Fagersta: Wärdshuset Dickens Wärdshuset Dickens’ är ett hotell beläget i centrala Fagersta, med bekvämt avstånd till stadskärnan, järnvägsstationen och riksväg 68. Hotellet har en rad bekvämligheter för sina gäster, inklusive fiber internet, parkeringsplats, söndagsbuffé, middag och shuttle service. Gäster är också välkomna att ta med sina hundar till hotellet.…