Enköping

Enkӧping är en stad i Uppland i Sverige med en befolkning på cirka 22 000 invånare. Staden är belägen vid Mälarens nordvästra strand och ligger cirka 70 kilometer väster om Stockholm.

Enkӧping har en rik historia som går tillbaka till medeltiden. Under 1100-talet byggdes en kyrka på platsen som senare skulle bli staden Enkӧping. Under 1200-talet började handeln och tillverkningen i staden att växa och Enkӧping blev en viktig marknadsplats för området.

Under 1300-talet fick Enkӧping stadsprivilegier av kung Magnus Eriksson, vilket innebar att staden fick rätt att bedriva handel och tillverkning och en viss självstyre. Under 1400-talet växte staden ännu mer och blev en viktig knutpunkt för handel och transport i området.

Under 1600-talet blev Enkӧping en viktig militärstad och fick en betydande roll i försvarssystemet runt Stockholm. Staden var också en av få städer i Sverige som inte brändes ner under det stora nordiska kriget på 1700-talet.

Under 1800-talet fick Enkӧping järnvägsförbindelse med Stockholm och staden fortsatte att växa som en viktig marknadsplats och transportknutpunkt. På 1900-talet utvecklades staden också som ett centrum för industri och tillverkning.

Idag är Enkӧping en modern stad med ett aktivt näringsliv och en mångsidig kultur- och fritidsverksamhet. Staden har flera större arbetsgivare inom tillverkningsindustrin, hälso- och sjukvården och handeln. Enkӧping är också känd för sin vackra natur och sina kulturella sevärdheter, såsom Enkӧpings museum, Enkӧpings konsthall och Enkӧpings bibliotek.

Staden har också ett stort utbud av idrottsanläggningar, inklusive en modern simhall, flera fotbollsplaner, ishall och tennishall. För den som vill njuta av naturen finns många vackra promenad- och cykelvägar längs Mälaren och i de omgivande skogarna.

Enkӧping är en stad med en rik historia och en livlig nutid. Med sin närhet till Stockholm och sin mångsidiga verksamhet är staden en attraktiv plats att bo, arbeta och leva i.

Stadsguiden » Enköping
 • Upptäck Enköping

  Upptäck Enköping

  Välkommen till Enköping, en pärla i Uppland som bjuder på en mångfald av spännande aktiviteter för alla åldrar. Oavsett om du är ute efter familjeförnöjelse, äventyr i naturen, kulturella upplevelser eller god mat och shopping, har Enköping något för dig. Här är en guide till hur du kan skräddarsy din ultimata dag i denna charmiga…

 • Hotell Enköping

  I denna artikel tar vi en närmare titt på några av hotellen som finns att besöka i Enköping. Vi kommer att presentera fyra olika hotell med olika stil och prisklass: Haga Slott – Konferens, Hotell & Fest, Orresta Golf & Konferens, Hotel Kompassen och First Hotel Park Astoria. Läs vidare för att få reda på…

 • Haga Slott i Enköping

  Haga slott är en historisk slottsliknande herrgård och tidigare säteri som ligger i tätorten Haga i Svinnegarns socken, cirka fem kilometer söder om Enköping i Uppsala län. Huvudbyggnaden ritades av den framstående arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. på uppdrag av kammarrådet Gustaf Persson (Natt och Dag) och stod färdig på 1660-talet. Haga var tidigare en medeltida…