Bollnäs

Bollnäs stad var en kommun i Gävleborgs län i södra Norrland. Staden bildades år 1942 genom en sammanslagning av Bollnäs köping och Bollnäs landskommun och existerade fram till 1970 då den slogs samman med flera omkringliggande kommuner för att bilda den nya Bollnäs kommun.

Bollnäs stad låg vid Ljusnans strand och var känt för sin träindustri och pappersproduktion. Bollnäs pappersbruk grundades redan på 1860-talet och var en viktig arbetsgivare i området. Andra stora arbetsgivare i staden inkluderade Söderhamns-Nässjö Järnväg och Bollnäs sågverk.

Stadens centrala delar präglades av trähusbebyggelse och en karakteristisk träbro, ”Hammenhögsbron”, som sträckte sig över Ljusnan. Bollnäs kyrka, belägen på en höjd över staden, var också en välkänd byggnad med anor från 1300-talet.

Under andra världskriget drabbades Bollnäs stad av bränslebrist och livsmedelsbrist, vilket ledde till rationering av mat och bränsle. Efter kriget återhämtade sig staden och utvecklades till en viktig industri- och handelsplats i regionen.

Idag är Bollnäs kommun en viktig utbildningsplats med flera gymnasieskolor och högskoleutbildningar. Staden är också känd för sin musikfestival, ”Bollnäs Bluegrass Festival”, som årligen lockar besökare från hela Sverige och utomlands.

Bollnäs stad hade en befolkning på cirka 10 000 invånare vid tiden för dess upplösning år 1970. Stadens historia och kultur har sedan dess bevarats och dokumenterats av lokala historiska föreningar och museer.

Stadsguiden » Bollnäs
  • Hotell Bollnäs

    Bollnäs är verkligen en pärla i hjärtat av Hälsingland! Stadskärnan är kompakt och bjuder på trevlig shopping, medan naturen och vattnet alltid är närvarande och lättillgängligt. Här finns möjlighet till bad på flera olika platser, skidåkning på vintern och vandring och cykling under sommaren. Utflyktsmålen ligger också tätt och i Växbo kan du njuta av…