Askersund

Askersunds stad är en tidigare stad i Örebro län, belägen vid Vätterns norra strand. Staden grundades år 1643 av drottning Kristina och var vid den tiden en viktig handelsplats för Vätternområdet. Under 1800-talet blev Askersund en viktig plats för sjöfart, då stadens hamn blev en knutpunkt för transport av gods och passagerare på Vättern.

Under 1900-talet förändrades Askersunds näringsliv i takt med att sjöfarten minskade i betydelse. Istället kom industrin att ta över som den viktigaste arbetsgivaren i staden. Askersunds största arbetsgivare blev då pappersbruket Munksjö, som grundades år 1862. Även andra industrier, såsom sågverk och verkstadsindustri, etablerade sig i staden under 1900-talet.

Askersund fick stadsprivilegier år 1643 och var därmed en av Sveriges äldsta städer. Staden växte under 1600- och 1700-talet och fick en betydande roll som handels- och sjöfartsstad. År 1800 brann stora delar av staden ner till grunden och därefter byggdes den upp igen. Under 1900-talet skedde flera moderniseringar av staden, bland annat byggdes nya bostadsområden och industrilokaler.

Idag är Askersund en kommun med cirka 11 000 invånare. Staden är belägen vid Vätterns norra strand och har en vacker skärgård med många små öar. Askersund har även ett rikt kulturutbud, med flera välbesökta festivaler och evenemang varje år. Staden har också flera kulturhistoriska sevärdheter, som Askersunds kyrka och Askersunds museum.

Askersund är en viktig knutpunkt för trafiken i regionen och har goda förbindelser med både väg och järnväg. Staden är också en populär turistdestination, särskilt under sommarhalvåret då besökare kan njuta av skärgården och stadens vackra omgivningar.

Stadsguiden » Askersund
  • Mäklare Askersund

    Mäklare Askersund

    Att hitta rätt mäklare i Askersund kan vara en annorlunda upplevelse jämfört med andra områden. Askersund är en stad i Närke med en befolkning på cirka 3 500 personer. Det är en stad med stor charm och en vacker belägenhet vid Vättern. Om du vill köpa eller sälja en fastighet i Askersund, kan det vara…

  • Hotell Askersund

    Askersund, en idyllisk stad belägen vid Norra Vättern i Örebro län, erbjuder två hotellalternativ för besökare: Best Western Hotel Norra Vättern och Pensionat Sundsgården. Best Western Hotel Norra Vättern Best Western Hotel Norra Vättern är ett modernt hotell som erbjuder bekväma och fräscha rum i skandinavisk stil. Gästerna kan koppla av i en avkopplande ångbastu,…