Falkenberg

Falkenberg är en vacker stad belägen vid Ätrans mynning, på Hallands kust. Staden började träda in i historiens ljus vid slutet av 1200-talet, då de första skriftliga beläggen finns. Falkenberg var då dansk och tros ha tagit över som lokalt maktcentrum efter en tidigare plats i Stafsinge. Från 1300-talet och fram till nordiska sjuårskriget fanns även staden Ny-Falkenberg. Falkenbergs borg, som var centrum för Falkenbergs slottslän, förstördes av Engelbrekts trupper 1434 och kom inte att byggas upp, vilket gjorde att slottslänet försvann.

Det första kända privilegiebrevet för staden är från 1558, och staden växte sedan upp på den norra sidan av Ätran, men kom under 1900-talet att även sprida sig till den södra sidan av ån. Falkenbergs stad ombildades vid kommunreformen 1862 till en stadskommun med mindre delar i kringliggande socknar/landskommuner.

Falkenberg är känt för sin gamla träbebyggelse och Gamla stan, belägen mittemot Falkenbergs borgruin, på andra sidan Ätran, vid bron. Där kan man besöka Sankt Laurentii kyrka som har funnits sedan medeltiden. Den ersattes 1892 som församlingskyrka av den nygotiska Falkenbergs kyrka. Andra sevärdheter är Lennart Thams stadshus från 1959, som är ett fint exempel på sen funktionalism, och Vallarnas friluftsteater som anordnar sommartid teater (buskis) utomhus.

Falkenberg har också ett mångsidigt näringsliv, med viss tonvikt på livsmedels- och verkstadsindustri. Stora arbetsgivare i området är Carlsberg Sverige, Arla mejeri och Falkenbergs Laxrökeri. Falkenberg är också en populär badort med fina badmöjligheter, bland annat vid Skrea strand.

Kommunikationerna till och från Falkenberg är goda, med motorvägen Göteborg-Malmö, E6/E20, och järnvägsstationen Falkenberg som förbinder staden med andra orter längs kusten genom Västkustbanan. Stadsbussarna i Falkenberg sköts av landstingsägda Hallandstrafiken, och utöver stadsbussarna utgår även kommun- och regiontrafik från Falkenberg till kringliggande orter.

Stadsguiden » Falkenberg
  • Hotell Falkenberg

    Hotell Hamngatan 27 Hotell Hamngatan 27 är ett nyrenoverat Q-märkt magasin som ligger centralt beläget vid kajen i gamla staden Falkenberg, där ån Ätran möter Kattegatt. Med sin vackra omgivning och närhet till både stad och hav erbjuder hotellet en unik upplevelse för sina gäster. Hotellet har 34 rymliga och ljusa rum, var och en…