Avesta

Avesta stad är en stad belägen i Dalarnas län i Sverige. Staden är belägen vid Dalälven och har cirka 22 000 invånare. Avesta stad är den största orten i Avesta kommun, som bildades år 1971 genom en sammanslagning av flera mindre kommuner.

Historia

Avesta stad har en lång historia som sträcker sig tillbaka till järnåldern. På den plats där Avesta kyrka ligger idag, fanns det en kyrka redan på 1100-talet. Under medeltiden var Avesta en viktig plats för handel och hantverk, och det fanns flera järnbruk i området. Under 1600-talet utvecklades järnbruket till en av de viktigaste näringarna i trakten, och Avesta blev känt som en betydande industristad.

Under 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet expanderade järnindustrin i Avesta stad kraftigt. Flera nya järnbruk byggdes och befolkningen ökade stadigt. Efter andra världskriget minskade dock efterfrågan på järn och stål, och järnindustrin i Avesta stad drabbades av nedskärningar och rationaliseringar.

Under 1960-talet och 1970-talet genomgick Avesta stad en omfattande omvandling. Flera gamla industrianläggningar lades ned och nya industrier och företag etablerades. Bland annat byggdes ett stort pappersbruk i området. Idag är Avesta stad en modern stad med en varierad näringsstruktur.

Sevärdheter

Avesta stad har flera sevärdheter som lockar besökare från när och fjärran. En av stadens mest kända sevärdheter är Avesta gamla kyrka, som ligger mitt i stadskärnan. Kyrkan är byggd på 1200-talet och är en av de äldsta byggnaderna i området. En annan sevärdhet är Avesta Art, som är en konsthall som visar samtidskonst av hög kvalitet.

För den som är intresserad av historia och kultur är Avesta hembygdsgård ett måste. Här kan man se gamla byggnader och föremål från traktens historia, och lära sig mer om hur livet var förr i tiden. För den som vill uppleva naturen finns flera fina promenadstråk längs med Dalälven, samt flera fina parker och grönområden.

 

Stadsguiden » Avesta
 • Att utforska Avestas rika kulturarv

  Att utforska Avestas rika kulturarv

  Avesta är en kommun i Dalarna med en rik historia och en spännande kultur som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Området har en mängd intressanta platser som är väl värda ett besök för att lära mer om dess kulturarv. HembygdsgårdenEn av de mest populära platserna för att lära mer om Avestas historia…

 • Mäklare Avesta

  Mäklare Avesta

  När det gäller att köpa eller sälja en fastighet i Avesta är valet av mäklare en viktig faktor som kan påverka hela processen. Avesta är en kommun i södra Dalarna med en mångfald av fastigheter till salu. Valet av mäklare kan vara avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat. Här är några saker att tänka…

 • Hotell Avesta

  Hotell Avesta

  Best Western Nya Star Hotel Best Western Nya Star Hotel i Avesta erbjuder en härlig vistelse mitt i Dalarna. Hotellet ligger nära naturen och dess skogar, sjöar och små röda stugor och välkomnar både semester- och affärsresenärer. Som ett affärs- och konferenshotell har det fyra ljusa konferenslokaler och fem grupprum som är idealiska för affärsmöten.…